+36309432822
goldbutor@goldbutor.hu

Minimalista, de nem minimális

Minőség, szakértelem, szeretet

Minimalista, de nem minimális

Amikor lakberendezésről van szó, akkor különböző stílusok jutnak az eszünkbe, vagy esetleg csak a szépérzékre hagyatkozva választunk valamit, de nem feltétlen tudjuk őket nevén nevezni. Ezért néhány cikken keresztül szeretnénk egy kicsit a fogalmakat letisztázni, és bemutatni azokat az irányzatokat amelyekkel igazán otthonos környezetet lehet varázsolni egy lakásból.

Az egyik legtöbb lehetőséget rejtő, emiatt talán a legnépszerűbb is, az a minimalista irányzat. Furcsa belegondolni, hogy egy ilyen egyszerű valamiből, hogyan lehet otthonos környezetet kialakítani, de igazából a lehetőségek tárháza, itt is végtelen. Tudom a művészet történet nem sok ember kedvét kelti fel, viszont mielőtt lakberendezési tippekkel dobálózunk, érdemes egy kicsit megemlíteni pár szót magáról a stílusokról, hiszen így teszi kerekké a sztorit.

fs:p

Mi is a minimalizmius története?

Meglepő, de nem a 21. századból ered, illetve, nem is egy divathóbort, semmit inkább a társadalmi szükségelet hozta létre. Ludwig Mies van der Rohe tervező és társai ötlete alapján indult el. A könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból gondolták újra az építészeti irányvonalakat, mint mondjuk a beton és az üveg illetve a fém. Ráadásul ebben az időben indultak el a nagy társasház építések, így az ő álltaluk használt geometrikus formák igazán népszerűvé váltak, hiszen ezeket egyszerűen és gyorsan meg lehetett csinálni.

Ezek után több más művészeti ág is átvette a stílust, mint a festészet, szobrászat, divattervezés, vagy a lakberendezés is. Mai napig is ennek az egyik éltáborába tartozik többek között az Ikea, aki egyszerű és letisztult darabokat kínál.

Akkor pontosan mi az a minimalizmus?

Egyszerű, funkiconális, letisztult. A “kevesebb néha több” elvét tökéletesen lehet érvényesíteni, és ebbe az egyszerű térbe, olyan otthont lehet varázsolni, ahonnan nem szívesen mozdulnánk ki. Felkeltette az érdeklődésed, de nem vagy biztos benne, hogy neked tetszene? Itt egy pár tipp, hogy kinek a legideálisabb ez a választás.

  • ha optikailag tágítani szeretnéd a teret. ez ideális mondjuk kisebb lakásoknál
  • ha szereted gyakran átrendezni a lakásod
  • ha szereted az időtálló dolgokat
  • nem szereted halmozni a dolgokat
  • ha szereted a férfias és egyben nőiesebb vonalakat

Természetesen ettől független rengeteg olyan lehetőség van ezen belül, amivel a saját egyéniségedet tudod hangsúlyozni.

Tippek a minimalista otthonhoz

A kevesebb több: Ezt már nagyon sokszor hangsúlyoztam, sőt ami az illeti a stílus neve is elég árulkodó. A lényeg, szabadulj meg a felesleges holmiktól. Tehát ha halmozó vagy, nem neked való ez berendezési mód.

Funkcionalitás: Értsd úgy, nem a szépsége elősorban mérvadó annak a bútornak, hanem, hogy eleget tegyen a neki szánt feladatnak. Ezzel a módszerrel egyébként nagyon sok pénz lehet spórolni. Kell ennél több?  Azért még folytatnám.

Egyszerűség: Nem kell mindent telepakolni díszekkel, kiegészítőkkel. Elég rá csak 1-2 darab ami pont illik hozzá, és nem teszi közönségessé vagy unalmassá.

Színek: Természetesen nem élénk színekben kell gondolkodni. Nem, a tűzpiros konyha nem minimalista! Itt a színeknek haromonizálniuk kell, és inkább világosabbak semmit sötétek. Mondjuk fehér, szürke, bézs. De ha nem szeretnél ilyen hideg színeket, akkor lehetnek élénkebbek is, annyi, hogy egységes legyen a végső hatás. Ilyen estre egyébként a pasztelt javaslom. Viszont a fehér tér domináljon. Ne félj tőle! Tágítja a teret és igazi tisztaság érzetet kölcsönöz, illetve elegáns.

Most pedig bontsuk le a lakás különböző tereire, hogyan lehet teljes mértékben kihasználni a fentebb említett lehetőségeket.

Nappali

A nappali az a hely ahova a vendégeket invitálod, vagy egy fáradt nap után megpihensz és kifújod az aznapi stesszt. Ennek a kényelem és a luxus ötvözetét kell nyújtania, ezért érdemes olyan színeket választani ami ezt a kettőséget tökéletesen kihangsúlyozza. Ez pedig mondjuk egy bőr kanapé, rá pedig a végtelen kényelmet nyújtó színes pléd, ami hívógatóan szólít arra a kanapéra. Viszont itt is figyelni kell, hogy a túlzásokat elkerüljük, mert annak közönséges hatása lesz. Viszont, ha nem szeretnél nagyon egyhangú teret, akkor érdemes egy két extrémebb bútorral feldobni, de ez tényleg csak egy darab legyen, és arra attól ügyelni kell, hogy ne tegye közönségessé az összhatást.

Konyha

A konyha legfőbb eleme a szekrény. Ez adja meg az egésznek a keretet, emiatt kell ügyelni arra, hogy jó minőségű, időtálló, de a minimalista elvekhez passzoló bútort válassz. A konyhának a tisztaság benyomását kell kelteni, erre pedig tökéletes választás a minimalizmus, a letisztult részleteivel. Ilyenkor lehet a legjobban kihasználni az egyedi bútorgyártás nyújtotta lehetőségeket, hiszen a konfekció bútorok nem minden esetben felelnek meg az elképzeléseinknek. Mielőtt egy orvosi rendelőt alakítanánk ki a sterilséggel, fával, különlegesebb színárnyalatokkal és növényekkel lehet sokkal kényelmesebb légkört teremteni, és akkor a pult sem boncasztalnak hat, hanem igazi álom konyhának.

Fürdő

A fürdőszobát talán az egyik legnehezebb berendezni, már csak azért is, mert nem áll előttünk lehetőségek végtelen tárháza, csak a fele. Itt különösen figyelni kell a bútorok minőségére, hiszen a pára és a víz miatt, kényesebb területről van szó, bár ezt kifejtettem már, egy előző cikkben, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha pont ez a helyet alakítanánk át.

Természetesen a háznak vannak egyéb pontjai is, mint a hálószoba, vagy gyerekszoba, amit ezeken az elveken lehet berendezni, de ezt egy külön bejegyzésben is szeretném kifejteni, ezért ebből a kis szösszenetből ezek most kimaradnak, de tényleg csak a képzelet és az ízlés szab határt. A későbbiekben pedig rengeteg variációt fogok ezekre is mutatni.

Nyilván ennek az irányzatnak is vannak minimális ellentmondásai. Mint például, hogy mik az előnyei illetve hátrányai, erről is érdemes pár szót megemlíteni.

Előnyök: 

  • Ha azt mondom takarítás, akkor legtöbben nyűgként éljük meg. Nos, a minimalista lakásban ez is sokkal egyszerűbb, hiszen nincsennek fölösleges dolgok amiket kerülgetni kell
  • Rendezetebbnek tűnik a lakás, ami miatt te is összeszedettebnek érezheted magad
  • Kevesebb a felesleges holmi, amely környezet tudatosság szempontjából sem hátrány

Hátrányok:

  • A bútorok ára, hiszen ezek időt álló darabok, itt fontos a jó minőség.
  • Nehezebb letisztult darabot találni, mint mondjuk az aktuális divatnak valót. 

Mindent összevetve ez a legegyszerűbb, ám mégis az egyik legszemrevalóbb stílus, amivel nem csak a külső teret, hanem a belső harmóniát is meg lehet teremteni. Tény és való, hogy nehéz hozzá bútorokat és dekortárgyakat találni, úgy, hogy ne essünk túlzásba vele, de pont ez a kihívás benne. Természetesen, ha nem tetszik és túl egyszerűnek találod, akkor se csüggedj, legközelebb más stílusirányzatról fogok beszélni, amitől hátha kedvet kapsz, egy kis változáshoz. Ha pedig elnyerte a tetszésed, és máris lakásfelújításba kezdenél, akkor tudok számodra egy szuper csapatot, akik segítenek álmaid bútorait megvalósítani.