+36309432822
goldbutor@goldbutor.hu

Retró is meg nem is… ez a Vintage

Minőség, szakértelem, szeretet

Retró is meg nem is… ez a Vintage

Manapság nagyobb lelkesedéssel vágyódunk vissza a múltba, és keressük az olyan lehetőségeket, amikkel kicsit visszahozzhatjuk a nosztalgia érzését. Persze, most nem a szocreálos építészeti megoldásra gondolok, hanem a kicsit romantikusabb, lágyabb lakberendezésre. A divat terén már évek óta uralja a trendet a vintage, most a lakberendezésben is utat tört magának. 

A vintage története

Ugye itt említenem sem kell, hogy ez nem egy újkeletű dolog, hanem inkább a múltba visszanyúlás. Viszont maga a szó jelentése már sokkal érdekesebb, hiszen semmi köze nincsen se a divathoz, se pedig a bútorgyártáshoz. Ezt a jelzőt a borászatból vettük át, illetve a fotográfiából. Viszont a borászatban a jelentése “évjárat”, pontosabban kiemelkedő évjárat. Nos, ha megnézzük a vintage stílus mostani értelmezését, akkor szintén egy kiemelkedő és előkelő dologról van szó.

A stílus jellemzői

Ez a berendezési  mód, szereti a kicsit kopottas, régies dolgokat, amiknek új értelmet adhat. Anyaghasználatban, pedig szintén a természetes dolgok dominálnak, mint a fa bútorok, illetve dísznek a kézzel készített anyagok, mondjuk a nagyi csipke terítője. Bár ha ezek túl réginek tűnnek, lehet őket modernizálni. A vintage lényege, hogy összhangba hozzuk a régi és új dolgokat, de mégse keltse az a hideg hatást, amit a modern stílus. Éppen ezért, fontos a színvilág is. A vintage-nél inkább a világos színek dominálnak, a fehér, bézs, és ezeknek az lágy árnyalatai. Csak semmi hivalkodás. Ez a stílus nem tűri az élénk, rikító színeket, a bútorok terén, ugyanakkor a lakástextíliáknál lehet, az a lényeg, hogy passzoljanak egymáshoz. Illetve itt lehet igazán kibontatkoztatni a kreativitást, hiszen szinte elvárás, hogy legyen DIY kiegészítő, vagy akár bútor is a lakásban.

Ezt a stílust akkor ajánlom:

  1. Ha szereted a különleges dolgokat, és a régies hangulatot
  2. Szereted a kreativitást, és nem rettensz meg tőle
  3. Van szépérzéked

Mivel elég kényes dologról van szó, ezért ennek a kialakítása időigényes és hosszabb folyamat, tehát tényleg csak akkor vágj bele, ha úgy érzed lesz időd és energiád ezzel többet foglalkozni.

Tippek a vintage stílusú otthon berendezéséhez:

  • Nyugodtan halmozhatjuk a tárgyakat. A minimalista stílussal ellentétben itt nem probléma, ha kicsit elhalmozzuk a lakást berendezési tárgyakkal, de arra viszont figyeljünk, hogy az összhangot ne törje meg, mert úgy inkább ócskapiac hatása lesz, semmint vintage.
  • Bártan használjunk bolhapiacon szerzett, vagy máshonnan kiselejtezett bútorokat. Egy kis felújítással csodát lehet teremteni
  • Növények. Ne felejtsük el, hogy ebben a stílusban is helytállóak a szobanövények, melyek kis életet lehelnek a tárgyak közé.
  • Részéletek. Ennek a stílusnak a szíve lelke, az apróbb berendezési tárgyakban rejlik. A makramé technika fénykorát éli.

Nincs kedved DIY technikával folgalkoznod, de mindig is vintage stílusú lakásról ábrándoztál? Semmi gond. Kérésedre akár ilyen bútorokat is tudunk gyártani, a lakberendezés többi része pedig már csak rajtad múlik!