+36303852286
goldbutor@goldbutor.hu

Kreatív funkciócsere: tornácból teraszkonyha

Minőség, szakértelem, szeretet

Kreatív funkciócsere: tornácból teraszkonyha

A tavasz, a nyár beköszöntével sokan döntünk úgy, hogy felfrissítjük otthonunk külső területeit, miközben élvezhetjük a napsütést és a friss levegőt. A mi felújítási projektünknek is az egyik fő eleme a kültér rendbetétele volt, de nem feltétlenül csak a hagyományos módon, kertészedéssel, hanem egy teljes átalakítást is eszközöltünk a tornácon. Nade ne szaladjunk ennyire előre, először is pár szó a ház ezen részéről:

A tornácok hagyományosan a házak előtere elé épültek, egy folyosóhoz hasonló, fedett külső rész, amelynek az udvar vagy kert felé eső oldala oszlopos és nyitott.

A mi esetünkben ezt így kell(ett) elképzelni:

Úgy gondoltuk, kár lenne ezt a területet funkció nélkül hagyni, és mivel a tulajdonos nagyon szereti a konyhaművészetet, kitaláltuk, hogy tervezünk és építünk ide egy teraszkonyhát. A célunk az volt, hogy létrejöjjön egy  olyan kültéri közösségi tér, amely kombinálja a terasz és a konyha pozitív tulajdonságait. Ez a kreatív megoldás lehetővé teszi, hogy a család és a baráti társaság kényelmesen főzzön és étkezzen a szabadban, miközben élvezi a kert szépségét.

Itt lehetőség nyílt kis térfelhasználású, úgynevezett domino főzőlap és grillező telepítésére, de tartalmaz a kinti konyha egy mosogatót, hűtőszekrényt és tárolókat is, hogy minden szükséges eszköz kéznél legyen a főzéshez. Az extra kikapcsolódást a színes lécekből összeállított vintage falon elhelyezett TV szolgálja. A konyha megjelenésével és berendezéseivel igyekeztünk maximálisan alkalmazkodni a tulajdonos stílusához és igényeihez. A színek férfiasak, a megjelenés klasszikus, mégis modern a ma oly divatos vintage stíluselemeknek köszönhetően. És íme a végeredmény:

A tulajdonos elmondása szerint fontos volt az, hogy a család és baráti társaság kora tavasztól akár késő őszig kényelmesen összegyűlhessen a teraszon, közös étkezéseket szervezhessenek és kellemes beszélgetéseket folytassanak. Emellett egyéni szempontból lényeges volt az is, hogy ez a hely kikapcsolódást és pihenést nyújtson a mindennapi élet stresszes pillanatai után. A teraszkonyhát a hidegebb időszakokra is felkészítettük azzal, hogy hősugárzó, infra lámpákat szereltünk fel.

Összességében ez az átalakítás nemcsak új életet adott az egykori tornácnak, hanem lehetőséget teremtett arra, hogy a tulajdonos még több időt tölthessen a szabadban, a friss levegőn.